Suptilan i aromatičan okus šafrana podsjeća na med, a uklapa se u širok raspon jela. Već i mala količina ovog najskupljeg začina na svijetu pruža intezivan okus.
Sastojci:
- 100 g maslaca ili 1 dl maslinovog ulja
- 2 žuta luka
- 500 g arborio ili carnaroli riže
- 1 dl bijelog vina
- 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 vrećica Kotanyi Šafrana
- 100 g sveže ribanog parmezana
- 50 g maslaca za kraj
- sol i papar

Postupak:
- U malu posudu stavite niti šafrana pa ih prelijte žlicom toplog temeljca. Ostavite sa strane.
- U lonac ili tavu stavite maslac pa dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
- Dodajte rižu i miješajte dok ne upije masnoću.
- Rižu podlijte bijelim vinom i kuhajte otprilike 5 minuta dok alkohol ne ispari.
- Postupno podlijevajte pripremljenim temeljcem i miješajte rižu dok ne upije tekućinu, pa ponovljajte postupak neprekidno miješajući.
- Pred kraj (2 minute prije nego je riža kuhana) dodajte naribani parmezan i šafran, promiješajte, maknite s vatre, dodajte još 50 g maslaca. Sve dobro promiješajte kako bi rižot bio kremast i odmah poslužite.