6 porcija

Rižoto sa šafranom

event 23.12.2020.

Suptilan, aromatičan, tajnovit i poželjan okus koji podsjeća na med i mošus, a ima cvjetnu, zemljanu notu s daškom pikantnosti.

Suptilan i aromatičan okus šafrana podsjeća na med, a uklapa se u širok raspon jela. Već i mala količina ovog najskupljeg začina na svijetu pruža intezivan okus.

Sastojci:

  • 100 g maslaca ili 1 dl maslinovog ulja
  • 2 žuta luka
  • 500 g arborio ili carnaroli riže
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 vrećica Kotanyi Šafrana
  • 100 g sveže ribanog parmezana
  • 50 g maslaca za kraj
  • sol i papar

Postupak:

  1. U malu posudu stavite niti šafrana pa ih prelijte žlicom toplog temeljca. Ostavite sa strane.
  2. U lonac ili tavu stavite maslac pa dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
  3. Dodajte rižu i miješajte dok ne upije masnoću.
  4. Rižu podlijte bijelim vinom i kuhajte otprilike 5 minuta dok alkohol ne ispari.
  5. Postupno podlijevajte pripremljenim temeljcem i miješajte rižu dok ne upije tekućinu, pa ponovljajte postupak neprekidno miješajući.
  6. Pred kraj (2 minute prije nego je riža kuhana) dodajte naribani parmezan i šafran, promiješajte, maknite s vatre, dodajte još 50 g maslaca. Sve dobro promiješajte kako bi rižot bio kremast i odmah poslužite.