Roščići s bademom i lješnjakom

event 05.12.2021.

Prhki keksi koji se tope u ustima neizostavan su dio blagdanskih stolova, a mi vam donosimo recept za jedan takav. Kako bi dobili izražajnije orašaste arome, bademe i lješnjake tostirajte.

Sastojci za osamdesetak roščića:

  • 300 g glatkog brašna
  • 50 g tostiranih mljevenih badema
  • 50g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Postupak:

U pećnici zagrijanoj na 180˚C tostirajte bademe i lješnjake. Lješnjake stavite u kuhinjsku krpu i protrljajte kako bi odstranili opnu. Orašaste plodove sameljite do fine teksture.

  1. U posudu prosijte brašno, dodajte fino mljevene lješnjake i bademe.
  2. Dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
  3. Sve suhe sastojke promiješajte pa dodajte maslac izrezan na kockice.
  4. Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke.
  5. Kad dobijete mrvičasto tijesto, dodajte 1 jaje pa u što manje pokreta zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku da odmori 30 minuta.
  6. Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 10 g) i dlanom ih oblikujte u kuglicu. Od kuglice napravite valjak pa ga zarolajte u kiflicu.
  7. Pecite ih 10-12 minuta, ovisno o pećnici i debljini kiflica na 170˚C.
  8. Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
  9. Još tople ih uvaljajte u šećer u prahu, čuvati ih možete u zatvorenoj kutiji dva tjedna.