Sastojci za osamdesetak roščića:
- 300 g glatkog brašna
- 50 g tostiranih mljevenih badema
- 50g tostiranih mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Postupak:
U pećnici zagrijanoj na 180˚C tostirajte bademe i lješnjake. Lješnjake stavite u kuhinjsku krpu i protrljajte kako bi odstranili opnu. Orašaste plodove sameljite do fine teksture.
- U posudu prosijte brašno, dodajte fino mljevene lješnjake i bademe.
- Dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
- Sve suhe sastojke promiješajte pa dodajte maslac izrezan na kockice.
- Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke.
- Kad dobijete mrvičasto tijesto, dodajte 1 jaje pa u što manje pokreta zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku da odmori 30 minuta.
- Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 10 g) i dlanom ih oblikujte u kuglicu. Od kuglice napravite valjak pa ga zarolajte u kiflicu.
- Pecite ih 10-12 minuta, ovisno o pećnici i debljini kiflica na 170˚C.
- Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
- Još tople ih uvaljajte u šećer u prahu, čuvati ih možete u zatvorenoj kutiji dva tjedna.