20 porcija

Semifredo od lješnjaka

event 10.09.2020.

Semifredo od lješnjaka s gazpachom od breskve uz hrskavi crumble i dodatak svježeg voća. Desert kojeg vrijedi isprobati.

Sastojci:

  • 500 ml mliječnog slatkog vrhnja
  • 300 g kristal šećera
  • 4 jaja
  • 200 g tostiranih lješnjaka
  • sjemenke mahune vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 g vode
  1. Tostirajte lješnjake u pećnici na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
  2. Kad se ohlade usitnite ih nožem na manje komadiće.
  3. Od 100 g šećera napravite svijetli karamel. Maknite tavu sa štednjaka pa u karamel dodajte sjeckane lješnjake. Dobro ih promješajte da se karameliziraju.
  4. Stavite karamelizirane lješnjake na list papira za pečenje. Odvojite komadiće jedan od drugog i pustite da se ohlade.
  5. Istucite slatko vrhnje i držite ga u hladnjaku dok vam ne zatreba.

Pâté à bombe

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 30 g vode
  1. Stavite u manji lonac 100 g šećera i 30 g vode pa napravite sirup. Neka krčka dok ne dosegne temperaturu od 121 ° C.
  2. U posudu za miksanje stavite 4 žumanjka.
  3. Kad sirup dosegne temperaturu od oko 115 ° C, počnite tuči žumanjke s aromom vanilije električnim mikserom na najvećoj brzini.
  4. Kad sirup dosegne temperaturu od 121 ° C lijevajte ga u tankom mlazu u žumanjke.
  5. Miješajte dok se smjesa potpuno ne ohladi i postane pjenasta.

Meringa

  • 4 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 30 g vode
  1. Stavite u manji lonac 100 g šećera i 30 g vode pa napravite sirup. Neka krčka dok ne dosegne temperaturu od 121 ° C.
  2. U posudu za miksanje stavite 4 bjelanjka.
  3. Kad sirup dosegne temperaturu od oko 110 ° C, počnite tuči bjelanjke električnim mikserom na najvećoj brzini.
  4. Kad sirup dosegne temperaturu od 121 ° C lijevajte ga u tankom mlazu u bjelanjke.
  5. Miješajte dok se smjesa potpuno ne ohladi i postane sjajna.

Semifredo je popularna talijanska slastica, a u prijevodu znači poluhladno. Ima teksturu zaleđenog moussea. Čvrst je i može se rezati.

Sastavljanje

  1. U pâté à bombe lagano dodajte meringu, a zatim pripremljeno vrhnje za šlag.
  2. Nakon što ste sve dobro sjedinili dodajte karamelizirane lješnjake.
  3. Smjesom napunite jedan veći ili manje silikonske kalupe pa ga stavite u zamrzivač.