Sastojci:
- 500 ml mliječnog slatkog vrhnja
- 300 g kristal šećera
- 4 jaja
- 200 g tostiranih lješnjaka
- sjemenke mahune vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60 g vode
- Tostirajte lješnjake u pećnici na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
- Kad se ohlade usitnite ih nožem na manje komadiće.
- Od 100 g šećera napravite svijetli karamel. Maknite tavu sa štednjaka pa u karamel dodajte sjeckane lješnjake. Dobro ih promješajte da se karameliziraju.
- Stavite karamelizirane lješnjake na list papira za pečenje. Odvojite komadiće jedan od drugog i pustite da se ohlade.
- Istucite slatko vrhnje i držite ga u hladnjaku dok vam ne zatreba.
Pâté à bombe
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 30 g vode
- Stavite u manji lonac 100 g šećera i 30 g vode pa napravite sirup. Neka krčka dok ne dosegne temperaturu od 121 ° C.
- U posudu za miksanje stavite 4 žumanjka.
- Kad sirup dosegne temperaturu od oko 115 ° C, počnite tuči žumanjke s aromom vanilije električnim mikserom na najvećoj brzini.
- Kad sirup dosegne temperaturu od 121 ° C lijevajte ga u tankom mlazu u žumanjke.
- Miješajte dok se smjesa potpuno ne ohladi i postane pjenasta.
Meringa
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera
- 30 g vode
- Stavite u manji lonac 100 g šećera i 30 g vode pa napravite sirup. Neka krčka dok ne dosegne temperaturu od 121 ° C.
- U posudu za miksanje stavite 4 bjelanjka.
- Kad sirup dosegne temperaturu od oko 110 ° C, počnite tuči bjelanjke električnim mikserom na najvećoj brzini.
- Kad sirup dosegne temperaturu od 121 ° C lijevajte ga u tankom mlazu u bjelanjke.
- Miješajte dok se smjesa potpuno ne ohladi i postane sjajna.
Semifredo je popularna talijanska slastica, a u prijevodu znači poluhladno. Ima teksturu zaleđenog moussea. Čvrst je i može se rezati.
Sastavljanje
- U pâté à bombe lagano dodajte meringu, a zatim pripremljeno vrhnje za šlag.
- Nakon što ste sve dobro sjedinili dodajte karamelizirane lješnjake.
- Smjesom napunite jedan veći ili manje silikonske kalupe pa ga stavite u zamrzivač.