6 osoba

Tagliatelle sa sipom i bobom

event 08.09.2020.

Jedan jednostavan i tradicionalan recept. Namirnice iz mora i polja. Sipe i bob posluženi s domaćim tagliatellama.

Sastojci:

  • 1,5 kg sipe
  • 500 g svježeg boba 
  • 3 veća luka
  • 5 češnja češnjaka
  • 3 lovorova lista
  • 200 ml pasirane rajčice
  • peršinov list
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol, papar

Tjestenina:

  • 200 g brašna T-00
  • 200 g durum brašna
  • 4 svježa jaja
  • 6 g soli
  • žlica maslinovog ulja
  • crnilo od sipe tekuće (2 žlice)  ili 10 g crnila u prahu 

Priprema:

  1. Očistite i narežite sipe na približno jednake komade.
  2. Narežite luk i stavite da se dinsta na laganoj vatri. 
  3. Kad luk dobije zlatno žutu boju dodajte češnjak, zatim sipe i lovorov list te lagano dinstajte.
  4. Nakon desetak minuta dodajte bob i pasiranu rajčicu. Začinite po želji.
  5. Kuhajte pola sata pa po potrebi dodajte vodu ako vam se umak čini pregust.Za tjesteninu…
  6. U zdjelu prosijte brašno. Napravite udubinu u sredini i u nju  dodajete razmućena jaja s crnilom. Dodajte sol i žlicu maslinovog ulja. Mijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako vam se čini pretvrdo dodajte žlicu ili dvije vode. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite da odmara sat vremena u hladnjaku. Kad ga izvadite iz hladnjaka ostavite da se vrati na sobnu temperaturu 30 minuta prije valjanja. Kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 2 – 3 minute, procijedite i ubacite u lonac sa sipom i bobom.
  7. Jelo servirajte svježe mljevenim paprom i peršinom uz kap maslinovog ulja.