Tart s višnjama

event 05.07.2021.

Tart koji osvaja svojim kiselkastim notama, slojem lijepog tankog prhkog tijesta i najhrskavijim posipom. Višnje možete zamijeniti i trešnjama, borovnicama ili jabukama, a odlično se slaže uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučenog mliječnog slatkog vrhnja.

Sastojci za prhko tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 2 g praška za pecivo
  • 100 g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Nadjev:

  • 900 g očišćenih višanja (cca 1 kg neotkoštenih višanja)
  • 2,5 dl soka od višanja
  • 90 g šećera
  • 20 g pudinga od vanilije ili gustina

Kad nema svježih višanja možete koristiti 1 kg kompota od višanja, ali u tom slučaju ne koritite šećer u pripremi već samo sok iz staklenke, te puding ili gustin.

Sastojci za mrvičasto tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca

Postupak:

1. Za prhko tijesto prosijte u posudu brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer i hladan maslac izrezan na kockice.

2. Prstima utrljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto, dodajte jaje pa još kratko sve povežite u tijesto.

3. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.

4. Za mrvičasto tijesto u posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i hladan maslac izrezan na kockice. Maslac opet utrljajte rukama u suhe sastojke da dobijete mrvičasto tijesto, ostavite ga u hladnjaku dok vam ne zatreba.

5. Pripremite nadjev. Višnje operite, te im odstranite peteljke i koštice. Ocijedite sok kojeg su pustile. Trebate dobiti 2,5 dl soka, pa po potrebi dolijte vodu.

6. Puding ili gustin otopite u 5 žlica soka i 1 jednoj žlici šećera od ukupne količine.

7. U manjem loncu na laganoj vatri otopite preostali šećer u svjetli karamel, dodajte sok od višanja i kuhajte dok se sav šećer ne otopi, zatim dodajte otopljeni puding ili gustin i kratko prokuhajte, kad se krene zgušnjavati umiješajte višnje i kuhajte još 5 minuta.

Probajte nadjev, ako osjetite okus škroba trebate ga još kuhati, a ako vam se nadjev čini prekiseo dodajte još šećera. Količina šećera ovisi o zrelosti voća.

8. Ostavite nadjev da se malo prohladi.

9. Uključite pećnicu da se zagrijava na 200˚C. Namastite i pobrašnite kalup za tart. Utisnite tijesto u kalup pa ga stavite u zamrzivač 10 – ak minuta. Zatim ga prekrijte papirom za pečenje i napunite rižom ili nekim drugim grahoricama kako se tijesto s rubova kalupa nebi spustilo.

10. Pecite 15 minuta, uklonite papir za pečenje, napunite nadjevom, pospite mrvičastim tijestom i pecite još cca 40 – 45 minuta ovisno o jačini pećnice.

11. Tart ostavite da se prohladi pa ga poslužite kuglicom sladoleda od vanilije ili tučenim mliječnim slatkim vrhnjem.