20 peciva po 70 g

Slatka uskrsna peciva

event 29.03.2021.

Začinite svoj Uskrs ovim slasnim brioche pecivima s grožđicama i začinima. Potječu iz Engleske i tradicionalno se jedu u uskrsnom razdoblju.

Prepoznatljiva su po znaku križa, potječu iz Engleske i tradicionalno se jedu na Veliki petak. Jako su ukusna, a najbolja su topla i premazana maslacem.

Sastojci za brioche pecivo:

  • 500 g višenamjenskog brašna
  • 45 g šećera
  • 16 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
  • 11 g soli
  • 300 g jaja
  • 100 g vode sobne temperature
  • 250 g maslaca sobne temperature (najbolje ga je ostaviti preko noći na sobnu temperaturu)
  • 1 g cimeta
  • 1 g muškatnog oraščića
  • 250 g grožđica

Sastojci za izradu tijesta za križić na vrhu peciva:

  • 60 g višenamjenskog brašna
  • 60 g vode
  • 2 g soli

Sastojci za glazuru na pečena peciva:

  • 50 g vode
  • 70 g šećera
  • 2 g cimeta

Postupak:

  1. Aktivirajte svježi kvasac u malo vode od ukupne količine, dodajte žličicu šećera i dvije do tri žlice brašna.

Ako koristite suhi kvasac dodajte ga direktno u brašno i ostale suhe sastojke.

2. U posudi pjenjačom istucite jaja, dodajte im ostatak vode pa sve zajedno dodajte u smjesu brašna.

3. U drugu posudu prosijte brašno, šećer, sol pa sve dobro izmiješajte, dodajte aktivirani kvasac i smjesu jaja i vode.

4. Sve sastojke dobro izmiješajte kuhačom, stavite posudu na postolje miksera i miksajte sve zajedno spiralnim nastavkom za tijesto dodavajući polako maslac.

Jaja i maslac omogućuju tijestu da bude svježe nekoliko dana. Proces dodavanja maslaca bi trebao trajati približno 5 minuta.

5. Miksajte otprilike 35 minuta. Ukoliko maslac nije sobne temperature trebat će vam oko 1 sat miksanja dok tijesto ne postane elastično.

6. U posudi s kipućom vodom namočite grožđice otprilike 30 sekundi. Dobro ih procijedite i pustite da se ohlade prije dodavanja u tijesto.

7. Kad se ohlade dodajte ih u tijesto zajedno s začinima i miksajte kratko samo da se sjedine s tijestom.

8. Smjesu premjestite u nauljenu posudu i dobro ju omotajte prijanjajućom folijom.

9. Stavite ga u hladnjak 24 sata.

10. Nakon 24 sata oblikujte kuglice od 70 g.

Nemojte dodatno koristiti brašno prilikom oblikovanja peciva, već nauljite ruke i površinu gdje ćete ih oblikovati.

11. Stavite peciva na nauljeni lim i vratite u hladnjak na 10 minuta, na taj način će ih biti lakše lijepo oblikovati.

12. Izvadite ih iz hladnjaka i opet zarolajte svaku kuglu. Oblikovane kuglice slažite jednu do druge u nauljenu posudu za pečenje, pazeći da nisu previše skučene.

13. Ostavite ih tako na sobnoj temperaturi 3 – 4 sata.

14. Prije pečenja napravite smjesu kojom ćete napraviti križić na svakom pecivu.

15. U posudu stavite brašno, vodu i sol pa ih ručno sjedinite pjenjačom.

16. Smjesom napunite dresir vrećicu, odrežite vrh i na svakom pecivu napravite križić.

17. Peciva pecite u zagrijanoj pećnici na 165˚C 20-25 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.

18. Dok se peciva peku pripremite glazuru.

19. U loncu kuhajte vodu, šećer i cimet dok se šećer ne otopi pa pečena peciva premažite čim izađu iz pećnice.

Dobar tek!