
Prepoznatljiva su po znaku križa, potječu iz Engleske i tradicionalno se jedu na Veliki petak. Jako su ukusna, a najbolja su topla i premazana maslacem.
Sastojci za brioche pecivo:
- 500 g višenamjenskog brašna
- 45 g šećera
- 16 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
- 11 g soli
- 300 g jaja
- 100 g vode sobne temperature
- 250 g maslaca sobne temperature (najbolje ga je ostaviti preko noći na sobnu temperaturu)
- 1 g cimeta
- 1 g muškatnog oraščića
- 250 g grožđica
Sastojci za izradu tijesta za križić na vrhu peciva:
- 60 g višenamjenskog brašna
- 60 g vode
- 2 g soli
Sastojci za glazuru na pečena peciva:
- 50 g vode
- 70 g šećera
- 2 g cimeta
Postupak:
- Aktivirajte svježi kvasac u malo vode od ukupne količine, dodajte žličicu šećera i dvije do tri žlice brašna.
Ako koristite suhi kvasac dodajte ga direktno u brašno i ostale suhe sastojke.
2. U posudi pjenjačom istucite jaja, dodajte im ostatak vode pa sve zajedno dodajte u smjesu brašna.
3. U drugu posudu prosijte brašno, šećer, sol pa sve dobro izmiješajte, dodajte aktivirani kvasac i smjesu jaja i vode.
4. Sve sastojke dobro izmiješajte kuhačom, stavite posudu na postolje miksera i miksajte sve zajedno spiralnim nastavkom za tijesto dodavajući polako maslac.
Jaja i maslac omogućuju tijestu da bude svježe nekoliko dana. Proces dodavanja maslaca bi trebao trajati približno 5 minuta.
5. Miksajte otprilike 35 minuta. Ukoliko maslac nije sobne temperature trebat će vam oko 1 sat miksanja dok tijesto ne postane elastično.
6. U posudi s kipućom vodom namočite grožđice otprilike 30 sekundi. Dobro ih procijedite i pustite da se ohlade prije dodavanja u tijesto.
7. Kad se ohlade dodajte ih u tijesto zajedno s začinima i miksajte kratko samo da se sjedine s tijestom.
8. Smjesu premjestite u nauljenu posudu i dobro ju omotajte prijanjajućom folijom.
9. Stavite ga u hladnjak 24 sata.
10. Nakon 24 sata oblikujte kuglice od 70 g.
Nemojte dodatno koristiti brašno prilikom oblikovanja peciva, već nauljite ruke i površinu gdje ćete ih oblikovati.
11. Stavite peciva na nauljeni lim i vratite u hladnjak na 10 minuta, na taj način će ih biti lakše lijepo oblikovati.
12. Izvadite ih iz hladnjaka i opet zarolajte svaku kuglu. Oblikovane kuglice slažite jednu do druge u nauljenu posudu za pečenje, pazeći da nisu previše skučene.
13. Ostavite ih tako na sobnoj temperaturi 3 – 4 sata.
14. Prije pečenja napravite smjesu kojom ćete napraviti križić na svakom pecivu.
15. U posudu stavite brašno, vodu i sol pa ih ručno sjedinite pjenjačom.
16. Smjesom napunite dresir vrećicu, odrežite vrh i na svakom pecivu napravite križić.
17. Peciva pecite u zagrijanoj pećnici na 165˚C 20-25 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.
18. Dok se peciva peku pripremite glazuru.
19. U loncu kuhajte vodu, šećer i cimet dok se šećer ne otopi pa pečena peciva premažite čim izađu iz pećnice.
Dobar tek!