2 pogače od cca 550 g

Uskrsna pogača

event 27.03.2021.

Najdraži tradicionalni kolač po kojem smo dali ime našem blogu jer je sočan, mirisan i vraća u djetinjstvo.

Topla sjećanja na djetinjstvo utkana su u mirise koji se u vrijeme Uskrsa šire kuhinjama diljem Dalmacije, Hrvatskog primorja i Istre. Magično blagdansko ozračje ispunjeno mirisima, bojama i okusima u znaku tradicionalnog uskrsnog kolača po kojem smo dali ime našem blogu jer je najdraži. Za Uskrs su pogače posebno dotjerane. Oblikuju se pletenice, vijenci ali i male pogačice u koje se umeću raznobojne pisanice. Svatko ima neki svoj dragi recept, a mi vam donosimo našu verziju

Sastojci:

  • 500 g brašna T-550
  • 10 g soli
  • 100 g mlijeka
  • 35 g svježeg kvasca
  • 120 g bjelanjka
  • 70 g žumanjka
  • 130 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 130 g maslaca
  • 30 g svinjske masti
  • korica 2 naranče
  • korica 1 limuna
  • 1 velika žlica ružine vodice ili nekog drugog likera poput limunčela ili naranče
  • 1 velika žlica ruma
  • 30 g svježeg sira

Još potrebno…

  • jaje za premazivanje prije pečenja
  • granulirani šećer
  • 80 g vode
  • 50 g šećera

Postupak:

  1. Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.
  2. U podgrijano mlijeko dodajte 2 žlice brašna, 1 žlicu šećera i svježi kvasac. Sve dobro izmiješajte, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se kvasac aktivira.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
  4. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a u drugoj posudi miksajte šećer, vanilin šećer, maslac i svinjsku mast dok ne dobijete pjenastu smjesu u koju zatim dodajete žumanjak po žumanjak, koricu od 2 naranče i limuna, ružinu vodicu i rum. Zatim lagano u tu smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  5. U posebnu posudu prosijte brašno, dodajte mu sol i promiješajte, zatim dodajte aktivirani kvasac, smjesu s jajima i na kraju svježi sir. Sve zajedno miksajte na srednjoj brzini spiralnim nastavkom.
  6. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude, otprilike 15 minuta.
  7. Izvadite tijesto iz posude pa ga još rukama izmijesite na radnoj površini. Tjesto će biti mekano ali nemojte dodavati dodatne količine brašna.
  8. Tijesto formirajte u kuglu , prebacite u posudu, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite dok se ne udvostruči. Otprilike 4 – 5 sati.
  9. Kad se tijesto udvostručilo oblikujte 2 ili 3 pogače, zavisi o željenoj veličini, stavite na papir za pečenje, prekrijte i opet ostavite da se dižu 4 – 5 sati.
  10. Nakon što su se pogače udvostručile, namažite ih s razmučenim jajem, zarežite ih škarama u križ, pospite granuliranim šećerom i stavite peći u predgrijanu pećnicu na 170˚C.
  11. Pogače pecite 10 minuta na 170˚C zatim smanjite temperaturu na 150˚C i pecite još 25-30 minuta ovisno o jačini pećnice.
  12. Ako vam je pećnica prejaka, zadnjih 10 minuta pečenja pogaču prekrijte aluminijskom folijom kako nebi previše potamnila.
  13. U 1 dl vruće vode otopite 50 g šećera. Kad je pogača pečena, još vruću je premažite šećernim sirupom. 
Nakon što su se pogače udvostručile, namažite ih s razmučenim jajem, zarežite ih škarama u križ, pospite granuliranim šećerom.