Topla sjećanja na djetinjstvo utkana su u mirise koji se u vrijeme Uskrsa šire kuhinjama diljem Dalmacije, Hrvatskog primorja i Istre. Magično blagdansko ozračje ispunjeno mirisima, bojama i okusima u znaku tradicionalnog uskrsnog kolača po kojem smo dali ime našem blogu jer je najdraži. Za Uskrs su pogače posebno dotjerane. Oblikuju se pletenice, vijenci ali i male pogačice u koje se umeću raznobojne pisanice. Svatko ima neki svoj dragi recept, a mi vam donosimo našu verziju
Sastojci:
- 500 g brašna T-550
- 10 g soli
- 100 g mlijeka
- 35 g svježeg kvasca
- 120 g bjelanjka
- 70 g žumanjka
- 130 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 130 g maslaca
- 30 g svinjske masti
- korica 2 naranče
- korica 1 limuna
- 1 velika žlica ružine vodice ili nekog drugog likera poput limunčela ili naranče
- 1 velika žlica ruma
- 30 g svježeg sira
Još potrebno…
- jaje za premazivanje prije pečenja
- granulirani šećer
- 80 g vode
- 50 g šećera
Postupak:
- Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.
- U podgrijano mlijeko dodajte 2 žlice brašna, 1 žlicu šećera i svježi kvasac. Sve dobro izmiješajte, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se kvasac aktivira.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a u drugoj posudi miksajte šećer, vanilin šećer, maslac i svinjsku mast dok ne dobijete pjenastu smjesu u koju zatim dodajete žumanjak po žumanjak, koricu od 2 naranče i limuna, ružinu vodicu i rum. Zatim lagano u tu smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- U posebnu posudu prosijte brašno, dodajte mu sol i promiješajte, zatim dodajte aktivirani kvasac, smjesu s jajima i na kraju svježi sir. Sve zajedno miksajte na srednjoj brzini spiralnim nastavkom.
- Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude, otprilike 15 minuta.
- Izvadite tijesto iz posude pa ga još rukama izmijesite na radnoj površini. Tjesto će biti mekano ali nemojte dodavati dodatne količine brašna.
- Tijesto formirajte u kuglu , prebacite u posudu, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite dok se ne udvostruči. Otprilike 4 – 5 sati.
- Kad se tijesto udvostručilo oblikujte 2 ili 3 pogače, zavisi o željenoj veličini, stavite na papir za pečenje, prekrijte i opet ostavite da se dižu 4 – 5 sati.
- Nakon što su se pogače udvostručile, namažite ih s razmučenim jajem, zarežite ih škarama u križ, pospite granuliranim šećerom i stavite peći u predgrijanu pećnicu na 170˚C.
- Pogače pecite 10 minuta na 170˚C zatim smanjite temperaturu na 150˚C i pecite još 25-30 minuta ovisno o jačini pećnice.
- Ako vam je pećnica prejaka, zadnjih 10 minuta pečenja pogaču prekrijte aluminijskom folijom kako nebi previše potamnila.
- U 1 dl vruće vode otopite 50 g šećera. Kad je pogača pečena, još vruću je premažite šećernim sirupom.

