Za izradu macaronsa najbolje je koristiti odležani bjelanjak. Odvojite bjelanjke i ostavite ih na sobnoj temperaturi 24 sata prije upotrebe kako nebi popucali prilikom pečenja.
Sastojci:
- 130 g šećera u prahu
- 130 g blanširanog bademovog brašna
- 32 g vode
- 130 g kristal šećera
- 45 g bjelanjaka (A)
- prstohvat soli
- 55 g bjelanjaka (B)
- boja u gelu ili u prahu
Postupak:
- Šećer u prahu i bademovo brašno stavite u blender i blendajte da dobijete još finiju strukturu ta dva sastojka.
Obavezno miksajte ova dva sastojka zajedno da se se badem ne pregrije.
2. Prosijte smjesu badema i šećera i stavite ju u posudu.
3. U manjem loncu kuhajte kristal šećer i vodu do 118˚ C.
4. U međuvremenu u posudu za miksanje stavite bjelanjke (A) i prstohvat soli i miksajte da se bjelanjci lagano zapjene u isto vrijeme kad sirup dosegne temperaturu 118˚ C.
5. Kad sirup dosegne temperaturu od 118˚ C lijevajte ga u tankom mlazu uz stijenku posude u kojoj su bjelanjci tako da napravite talijansku meringu.
6. Miksajte dok se smjesa ne spusti do 50˚ C ili dok se posuda ne ohladi na dodir.
7. U ovom trenutku dodajte boju tako da bude malo tamnija od željenog krajnjeg rezultata jer će posvijetiliti nakon dodavanja preostalih sastojaka.
Ako dodajte boju u gelu, dodajte je u trenutku kad radite meringu, a ako koristite boju u prahu prosijte je kroz sito zajedno s bademovim brašnom i šećerom u prahu.
8.U posudu u kojoj je bademovo brašno dodajte bjelanjke (B) i miješajte špatulom da dobijete relativno čvrstu pastu.
9. Uzmite trećinu meringe i umiješajte je špatulom u bademovu smjesu pazeći da vam ne ostanu grudice. Dodajte preostali dio meringe i lagano špatulom preklapajte smjesu pazeći da nebi premiješali smjesu. Smjesa treba kapati sa špatule, a kada padne na ostatak smjese u posudi vrhovi bi se trebali poravnati koz desetak sekundi.
10. Smjesu premjestite u dresir vrećicu s okruglim nastavkom promjera 10 mm.
11. Na papiru za pečenje nacrtajte diskove promjera 30 mm pa ga okrenite naopako i stavite u lim za pečenje tako da šablona bude ispod ili još bolja opcija, pecite ih na silikonskom podlošku.
12. Smjesu macaronsa nanesite na nacrtane diskove. Sada uzmite lim s macaronsima i nekoliko puta udarite o površinu stola kako bi izbili eventualne mjehuriće zraka.
13. Ostavute macaronse da se posuše i pecite ih u pećnici s upaljenim ventilatorom na 140˚ C 15 – 20 minuta.
Imajte na umu da je svaka pećnica različita, zato prije nego macaronse izvadite iz pećnice provjerite jesu li potpuno pečeni.
MOUSSELINE KREMA OD CIMETA
Sastojci:
- 250 g punomasnog mlijeka
- 35 g šećera (A)
- 2 g cimeta
- 65 g žumanjaka
- 35 g šećera (B)
- 35 g gustina
- 140 g maslaca
Postupak:
- U loncu zagrijte mlijeko, šećer (A) i cimet.
- U drugoj posudi istucite pjenjačom žumanjke s šećerom (B), dodajte gustin.
- Kad mlijeko zavrije, prelijte ga u posudu s žumanjcima, dobro promiješajte pjenjačom i vratite natrag u lonac.
- Kuhajte kremu uz stalno miješanje otprilike 2 minute, prebacite ju u drugu posudu pa u nju pjenjačom umiješajte maslac.
- Direktno na kremu stavite prijanjajuću foliju. Ostavite je u hladnjaku najmanje 3 sata ili preko noći.
