Proljetno varivo od boba i graška

event 25.03.2021.

Panceta, bob, grašak, mrkva i celer u kombinaciji za pravo proljetno varivo.

Sastojci:

  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 100 g pancete, narezane na kockice
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 200 g krumpira
  • 300g boba
  • 300 g graška
  • 50 g peršina
  • 1,5 l vode ili povrtnog temeljca
  • sol, papar

Postupak:

  1. Bob i grašak blanširajte tako da ih ubacite u kipuću vodu 2-3 minute zatim ih isperite hladnom vodom ili pomočite u dio leda i vode. Blanširanjem se djelomično uništavaju mikroorganizmi i povrće zadrži svoju lijepu prirodnu boju.
  2. Bob nakon blanširanja očistite od ljuske.
  3. Sitno isjeckajte luk i češnjak, naribajte korijen celera, a mrkvu i krumpir narežite na kockice.
  4. Na maslinovom ulju popržite sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte pancetu i dinstajte dok panceta ne pusti svoju masnoću i postane hrskava.
  5. Zatim dodajte naribani celer, mrkvu, krumpir, bob, grašak i peršin. Kratko prodinstajte pa podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte 30 minuta dok povrće ne omekša.
  6. kako bi zgusnulivarivo odvojite nekoliko, izblendajte pa vratite u lonac.