Sastojci:
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 luk
- 100 g pancete, narezane na kockice
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 200 g krumpira
- 300g boba
- 300 g graška
- 50 g peršina
- 1,5 l vode ili povrtnog temeljca
- sol, papar
Postupak:
- Bob i grašak blanširajte tako da ih ubacite u kipuću vodu 2-3 minute zatim ih isperite hladnom vodom ili pomočite u dio leda i vode. Blanširanjem se djelomično uništavaju mikroorganizmi i povrće zadrži svoju lijepu prirodnu boju.
- Bob nakon blanširanja očistite od ljuske.
- Sitno isjeckajte luk i češnjak, naribajte korijen celera, a mrkvu i krumpir narežite na kockice.
- Na maslinovom ulju popržite sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte pancetu i dinstajte dok panceta ne pusti svoju masnoću i postane hrskava.
- Zatim dodajte naribani celer, mrkvu, krumpir, bob, grašak i peršin. Kratko prodinstajte pa podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte 30 minuta dok povrće ne omekša.
- kako bi zgusnulivarivo odvojite nekoliko, izblendajte pa vratite u lonac.
