
Sastojci:
- 500g leće
- 3 mrkve srednje veličine mrkve
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 glavicu luka
- 1 poriluk
- pola korijena celera
- 2 češnja češnjaka
- vezica peršina
- 1 žličicu mljevene slatke paprike
- 3 žlice maslinova ulja ili 1 žlica svinjske masti
- 1,5l vode

- Nasjeckajte luk, češnjak, poriluk i peršin na sitno, a mrkvu, krumpir i celer na kockice.
- U veliki lonac stavite maslinovo ulje pa na srednje jakoj vatri 10-ak minuta dinstajte luk, poriluk i češnjak.
- Potom dodajte mrkvu,celer, krumpir i peršin pa pospite žličicom slatke mljevene paprike. Dinstajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom.
- Ubacite prethodno ispranu leću, posolite i popaprite.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
- Kako bi varivo bilo gušće, odvojite cca 150ml i sameljite štapnim mikserom, potom vratite natrag ulonac.
- Ukoliko želite rijeđe varivo dodajte još vode.
- Po želji dodajte još svježe sjeckanog peršina.