6 osoba

Varivo od slanutka

event 08.09.2020.

Puno okusa, zdravo i jednostavno. Panceta, slanutak, mrkva, celer…i sreća je zagarantirana.

Sastojci:

  • 150 g pancete
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 500 g slanutka
  • 150 g mrkve
  • 250 g krumpira
  • 50 g korijena celera
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • sol, papar
  • 1 mala žličica ljute paprike
  • 4-5 listova peršina
  • 1 l vode


Priprema:

1.Nakon što se namakao cijelu noć, slanutak operite i kuhajte oko 1 sat te ocijedite.
2.U međuvremenu očistite i narežite luk, češnjak i peršin. Krumpir, mrkvu, korijen celera i pancetu narežite na kockice.
3.Najprije popržite pancetu. Kad ispusti masnoću dodajte maslinovo ulje i luk pa dinstajte dok luk ne omekša.
4.Podlijte bijelim vinom.
5.Kad vino ishlapi dodajte sitno sjeckani češnjak, mrkvu, krumpir, slanutak i korijen celera. 6.Promiješajte, pirjajte par minuta pa dodajte dvije žlice pasirane rajčice i podlijte s malo vode. 7.Dodajte ljutu papriku pa nastavite dinstati još pet minuta.
8.Sve zalijte vodom, posolite i popaprite po želji. Dodajte još i sjeckani peršin. Poklopite i kuhajte otprilike jedan sat. Varivo je gotovo kad su krumpir i mrkva mekani.
9.Na samom kraju izvadite par žlice kuhanog slanutka i krumpira, zdrobite ih, dodajte tekućine i promiješajte pa sve vratite u lonac i na taj način ugustite varivo.