6 porcija

Zapečni grah s kobasicama

event 14.11.2020.

Pravi izbor za ljubitelje malo pikantnije hrane je ovo čuveno makedonsko jelo.

Sastojci:

  • 400 g crvenog graha (sačuvajte vodu)
  • 400 g bijelog graha (sačuvajte vodu)
  • 800g kobasica
  • 4 svježe crvene rog paprike
  • 400 g crvenog luka
  • 200 g svježe rajčice (može i pelati)
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 vezica svježeg peršina
  • chili papričice (po želji)
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 žlica slatke crvene paprike
  • sol
  • papar

Postupak:

  1. Za ovo jelo možete koristit suhi grah koji prethodno treba namočiti ili grah iz konzerve.

Ako koristite suhi grah namočite ga u zasoljenoj vodi i ostavite u hladnjaku da se namače preko noći. Nakon toga vodu bacite, isperite grah i kuhajte ga dva sata na laganoj vatri.

2. U tavu stavite ulje i popržite sjeckani luk. Kad omekša i postakleni dodajte češnjak i pržite još par minuta.

3. Zatim u tavu dodajte rajčice i kuhajte još 5 minuta.

4. Nasjeckajte ostale namirnice. Kobasice na kolutiće, papriku na trakice, a chili papričice usitnite nožem, pospite slatkom paprikom i sve zajedno izmiješajte u većoj zdjeli.

5. Začinite sa solju i paprom.

6. Prebacite u nauljenu vatrostalnu posudu ili lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta na 220˚C ili dok grah ne dobije laganu koricu.

7. Ako vam se smjesa čini pregusta možete dodati malo vode ili ako je prerijetko smanjite temperaturu i produžite pečenje dok tekućina ne ishlapi.

8. Zapečeni grah pospite nasjeckanim listićima peršina.