Sastojci:
- 450 g pšeničnog brašna tip 550
- 50 g integralnog pirovog brašna
- 120 g hladnog mlijeka
- 230 g vruće vode
- 15 g smeđeg šećera
- 12 g soli
- 25 g maslinovog ulja
- 15 g svježeg kvasca
- sjemenke lana, suncokreta, sezama…
Postupak:
- Pripremite tri posude.
- U prvu posudu prosijte pšenično brašno, dodajte vodu pa rukama mijesite dok ne dobijete kompaktnu glatku smjesu. Zatim ostavite tijesto da odmori 30 minuta.
- U drugu posudu stavite integralno pirovo brašno, prelijte s vrelom vodom i dobro promiješajte, zatim dodajte hladno mlijeko, i svježi kvasac pa opet dobro promiješajte.
- U međuvremenu u trećoj posudi izmiješajte smeđi šećer, sol i maslinovo ulje.
- Nakon 30 minutra u prvu posudu s glatkim brašnom dodajte preostale dvije smjese, pirovo brašno izmiješano s vodom, mlijekom i kvascem i mješavinu ulja, soli i smeđeg šećera.
- Tijesto dobro izradite rukom pa svakih deset minuta premijesite. Postupak ponovite tri puta zatim ostavite u hladnjaku preko noći.
- Ujutro oblikujte žemljice u kuglice od približno 90 grama. Kad se udvostruče na sredini jako pritisnite s drškom kuhače ili ražnjićem, poprskajte vodom, pospite sjemenkama po želji i pobrašnite.
- Pecite u predgrijanoj pećnici na 200˚C 20-25 minuta s parom.