10 peciva

Žemljice

event 10.04.2021.

Idealno pecivo od mješavine pšeničnog glatkog i integralnog pirovog brašna s dodatkom sjemenki.

Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna tip 550
  • 50 g integralnog pirovog brašna
  • 120 g hladnog  mlijeka
  • 230 g vruće vode
  • 15 g  smeđeg šećera
  • 12 g soli
  • 25 g maslinovog ulja
  • 15 g svježeg kvasca
  • sjemenke lana, suncokreta, sezama…

Postupak:

  1. Pripremite tri posude.
  2. U prvu posudu prosijte pšenično brašno, dodajte vodu pa rukama mijesite dok ne dobijete kompaktnu glatku smjesu. Zatim ostavite tijesto da odmori 30 minuta.
  3. U drugu posudu stavite integralno pirovo brašno, prelijte s vrelom vodom i dobro promiješajte, zatim dodajte hladno mlijeko, i svježi kvasac pa opet dobro promiješajte.
  4. U međuvremenu u trećoj posudi izmiješajte smeđi šećer, sol i maslinovo ulje.
  5. Nakon 30 minutra u prvu posudu s glatkim brašnom dodajte preostale dvije smjese, pirovo brašno izmiješano s vodom, mlijekom i kvascem i mješavinu ulja, soli i smeđeg šećera.
  6. Tijesto dobro izradite rukom pa svakih deset minuta premijesite. Postupak ponovite tri puta zatim ostavite u hladnjaku preko noći.
  7. Ujutro oblikujte žemljice u kuglice od približno 90 grama. Kad se udvostruče na sredini jako pritisnite s drškom kuhače ili ražnjićem, poprskajte vodom, pospite sjemenkama po želji i pobrašnite.
  8. Pecite u predgrijanoj pećnici na 200˚C 20-25 minuta s parom.